Beregn rygbredden på vores bøger Rygberegner online - ScandinavianBook

Opsætning af omslag


Hvordan finder jeg ud af, hvor bred min bogs ryg er?
Hvis du går ind på vores prisberegner, vil du automatisk få oplyst din bogs rygbredde - og alle de andre mål, der er afgørende for et passende layout. Som udgangspunkt står bogblokkens tykkelse og rygbredden ude i højre side af prisberegneren.

Mere hjælp til opsætning af trykfiler
Har du brug for mere information og vejledning, så se på vores beskrivelser nedenunder eller kontakt os personligt. Husk, at der også er mulighed for praktisk hjælp fra en af vores grafikere.

Softcover/paperback omslag


Hvis du selv laver omslaget til din bog - indbindingen - skal det laves særskilt, sådan at du afleverer to filer til trykkeriet: bogblokken (teksten) og omslaget.

Hvis du vil forsøge dig med at lave omslaget i Openoffice.org (som nok ikke er det bedst egnede program hertil), skal du ikke bruge tekstbehandleren (writer), men derimod Tegning (draw). Det følgende er et eksempel på, hvordan det kan gøres.

Sideformatet
Omslaget skal laves som én sammenhængende fil, hvor der både er lavet en forside, en bagside og bogryggen i ét. For- og bagside skal, som udgangspunkt, have samme sideformat som dine tekstsider.

Bogryggens bredde afhænger af, hvor mange sider bogen har, samt hvilken papirkvalitet der bruges.  Disse oplysninger skal du have oplyst fra trykkeriet. Herudover skal hele omslaget have en beskæringskant hele vejen rundt på 3 mm. I dette område skal du sørge for, der ikke er tekst eller billede, da det bliver skåret bort.

Et eksempel
Sådan kunne et bogomslag se ud:
Bogformatet er 140 mm x 220 mm.
Til bogryggen skal bruges 12 mm.
Til beskæringskant bruges foroven, forneden og i ydersiderne 3 mm.

Bredde:   Højden:
Beskæring: 3 mm Beskæring: 3 mm
Bogblokken: 140 mm Bogblokken: 220 mm
Ryggen: 12 mm Beskæring: 3 mm
Bogblokken: 140 mm
Beskæring: 3 mm
Total: 298 mm Total: 226 mm

se stor version

Flap omslag


Paperback omslag - standard Omslaget laves som ét dokument, hvor bagsiden er til venstre, ryggen i midten og forsiden til højre.

Husk, at tillægge 3 mm til beskæring (bleed) og husk, at du kan udregne rygbredden på www.scandinavianbook.dk. Placér gerne streger, som inddikerer ryggens bredde.

Paperback omslag - flapomslag
Omslaget laves som standard paperback omslag.
Hertil kommer flappernes bredde.
Flapper er typisk 80 mm eller 100 mm.

Husk formering
Formering er de 3 mm, som omslagets for- og bagside går ud over selve bogblokken. Er du i tvivl om, hvad formering er, er det en god ide at tage en flapbog ned fra hylden og kigge på, hvordan den er.
  Lige som på standard paperback bøger, vil vi gerne have streger, der indikerer ryggens bredde + streger, der indikerer, hvor omslaget skal bukkes.

Bemærk at bukkemærket, pga. formeringen, skal sidde 143 mm fra ryg på både for- og bagside.

Bredde:   Højden:
Beskæring: 3 mm Beskæring: 3 mm
Flap: 80 mm Bogblokken: 220 mm
Formering: 3 mm Beskæring: 3 mm
Bogblokken: 140 mm
Ryggen: 12 mm
Bogblokken: 140 mm
Formering: 3 mm
Flap: 80 mm
Beskæring: 3 mm
Total: 464 mm Total: 226 mm

se stor version

Helbind/hardcover omslag


Hvis du er i tvivl om, hvordan et helbindsomslag laves, er det en god ide at tage en ned fra hylden til at kigge på, mens du læser dette. Lige som på flapbøger er der 3 mm formering på helbindsbøger. Her gælder det dog ikke kun for bredden, men også højden.

Dvs. selve omslaget er 3 mm større end bogblokken hele vejen rundt. Derudover kommer 17 mm hele vejen rundt til ombuk. De 17 mm er det, der bukkes om på bagsiden af omslaget.

Dvs. dette er ikke synligt på omslagets for- og bagside, men det er en god ide at lade grafik eller billede gå om på ombukket, da det vil give mere blød overgang i selve bukket.

Opsætning af ryggen på helbind/hardcover omslag
Ryggen på et helbindsomslag er lidt speciel. Du kan beregne rygbredden på www.scandinavianbook.dk under menuen "rygbredde-beregner".Layout af helbind/ hardcover omslag
Nedbrændingen er det nedhak, der er i bogen lige før ryggen på både for- og bagside. Nedbrændingen vil typisk gå ca. 10 mm ind på omslags for- og bagside.

Det kan ofte være en god ide at centrere sit omslagsdesign efter
denne nedbrænding. På den måde bliver det rent visuelt mere
centreret, end hvis man centrerer på hele sidens format.

Men det er en vurdering, man skal gøre sig, da nogle designs ser
mest centreret ud, ved at centrere på hele siden.

Eksempel: 140 x 220 mm helbind/hardcoveromslag med 12 mm ryg.

Bredde: Højden:
Ombuk: 17 mm Ombuk: 17 mm
Formering: 3 mm Formering: 3 mm
Bogblokken: 140 mm Bogblokken: 220 mm
Ryggen: 12 mm Formering: 3 mm
Bogblokken: 140 mm Ombuk: 17 mm
Formering: 3 mm Beskæring: 3 mm
Ombuk: 17 mm
Total: 332 mm Total: 260 mm

se stor version

Din indkøbskurv


Expresspris :
Samlet trykpris : ekskl. moms
Samlet rabat :